Beginnen met Kickboksen

Wat is kickboksen precies?

hoe kan je het best beginnen met kickboksen

Kickboksen is een vechtsport, waarbij je handen en benen gebruikt. Het is oorspronkelijk ontstaan in Japan en de Verenigde Staten, waarbij de sport in Japan werd afgeleid van het thaiboksen. In de VS wordt het als vechtsport gezien, waarin meerdere vechtsporten zich samensmelten. Hier mag je dan ook het volledige lichaam gebruiken.

Waar is de sport nu populair?

Kickboksen is in vele landen populair. Maar om het even dichtbij huis te houden, het is erg populair in Nederland en België. Het is in Nederland geïntroduceerd door Jan Plas en Thom Harinck.

In Nederland lijkt kickboksen vooral op de Japanse versie, en dus op thaiboksen. Zo mag je bijvoorbeeld geen elleboogstoten tegen het hoofd geven, terwijl dit in de VS wel mag.

Wat maakt het zo populair?

beginnen met kickboksen

Kickboksen is in Nederland onwijs populair omdat wij een aantal grote vechters kennen. Denk bijvoorbeeld aan Rico Verhoeven en Badr Hari. Het is niet per se een sport voor agressievelingen. Ja, je deelt stoten en schoppen uit, maar je kan ook op een ‘sportieve’ manier sparren.

Het is een zeer intensieve high intensity sport waardoor veel mensen dit als training kiezen. Je gebruikt namelijk je gehele lichaam en je spieren zijn constant aangespannen.

De snelheid van het gevecht heeft het ook een positieve invloed op je conditie.

Kortom: heel veel voordelen, en dus ook redenen dat het populair is.

Wat is het verschil tussen boksen en kickboksen?

Bij kickboksen gebruik je je handen en voeten om te vechten, terwijl je bij boksen uitsluitend je handen gebruikt. Doordat je bij boksen alleen je handen mag gebruiken, kun je op minder verschillende manieren klappen ontvangen. Je kiest er sneller voor om te bukken wanneer er een klap uitgedeeld wordt.

Bij kickboksen is dat niet het geval, doordat je ook gebruik mag maken van de voeten krijg je sneller een klap of een schop terug. De snelheid van het gevecht ligt dan over het algemeen hoger dan bij boksen.

Bij het boksen mag je de tegenstander niet onder de gordel raken. Dit mag bij de kickbokssport wel. Een ander groot verschil zijn het aantal speelrondes.

Bij boksen heb je 12 rondes van 3 minuten. Bij de kickbokssport zijn dit maximaal 3 rondes.

Wat is het verschil tussen kickboksen en thaiboksen?

Bij kickboksen maakt men gebruik van de vuisten, scheenbenen en de voeten. In principe is de regel dat alle schoppen en slagen over het hele lichaam gegeven mogen worden, net als bij thaiboksen. Je mag bij kickboksen ook niet clinchen.

Je vecht 3 rondes, waarna de winnaar wordt bepaald. Bij thaiboksen mag je vrijwel ieder lichaamsdeel gebruiken, dit is dan ook een groot verschil met het kickboksen.

Je mag bijvoorbeeld wél gebruik maken van je ellebogen, terwijl dit bij kickboksen niet mag. Verder mag je dus wél clinchen en zijn er minder regels aan verbonden.