Thaiboksen

Wat is Thaiboksen precies?

Beginnen met Muay Thai
Muay Thai

Thaiboksen wordt ook wel Muay Thai genoemd en is een eeuwenoude sport. Het is oorspronkelijk ontstaan in Thailand.  Je gehele lichaam mag gebruikt worden. Vroeger werd dit dan ook gebruikt in plaats van wapens, je kan namelijk iemand doden met deze techniek. Het is dan ook een sport waarbij je aanvalt en jezelf goed verdedigd.

Waar komt Thaiboksen vandaan?

Thaiboksen is vooral bekend in Thailand en buurlanden. Echter is de sport tegenwoordig wereldwijd vrij populair. In Nederland zijn er ook verschillende bekende Thaiboksers.

Waarom is de sport zo populair?

Thaiboksen is een vechtsport met veel spanning en adrenaline. Hierdoor is het leuk om te doen. Ook kent het relatief weinig regels. Je mag bijvoorbeeld je gehele lichaam gebruiken tijdens het vechten. Bij veel vechtsporten mag dit niet. Doordat thaiboks-wedstrijden regelmatig op televisie wordt uitgezonden, zijn steeds meer mensen de sport gaan volgen en beoefenen.

Tip: Wil je echt geïntroduceerd worden in de wereld van een thaibokser? Breng dan een bezoekje aan Thailand en bezoek een lokale thaiboks-gym.

Wat is het verschil tussen Thaiboksen en boksen?

Beginnen met Thaiboksen
Thaiboksen

Bij boksen mag je alleen gebruik maken van je handen. Je stoot hierbij dus alleen met je vuisten. Door je vuisten te gebruiken probeer je je tegenstander uit te schakelen. Ook mag je bijvoorbeeld niet clinchen (je plaatst je handen achter het hoofd van de tegenstander, hierdoor kom je dichterbij en kan je eenvoudiger knietjes geven.)

Er worden 12 rondes gespeeld voor de winnaar bepaald wordt. Bij Thaiboksen (Muay Thai) maak je gebruik van alles in je lichaam wat als wapen gezien kan worden. Vuisten, scheenbenen, knieën, ellebogen en voeten. Verder mag je wél clinchen, waardoor het spel nog spannender is.

Je vecht 3 rondes, waarna de winnaar wordt bepaald.

Wat is het verschil tussen Thaiboksen en kickboksen?

Bij kickboksen maakt men gebruik van de vuisten, scheenbenen en de voeten. In principe is de regel, dat alle schoppen en slagen over het hele lichaam gegeven mogen worden. Dit is ook zo bij Thaiboksen. Je mag bij kickboksen ook niet clinchen.

Ook bij kickboksen vecht je 3 rondes.

Bij Thaiboksen mag je vrijwel ieder lichaamsdeel gebruiken. Dit is dan ook een groot verschil met kickboksen. Je mag bijvoorbeeld wél gebruik maken van je ellebogen, waarbij dit bij kickboksen niet mag. Verder mag je dus wél clinchen en zijn er minder regels aan verbonden.